Agility är en fartfylld tävlingsgren som handlar om att på kortast möjliga tid ta sig genom en hinderbana bestående av 15 – 22 hinder. Förutom att det ska gå fort ska alla hinder tas på rätt sätt och i rätt ordning. Hindren står alltid olika placerade vilket innebär att föraren måste springa med och visa vägen.

Agility är roligt för alla, och när det är som bäst är det också en uppvisning i avancerat samarbete. Det går fort mellan slalompinnar, på gungbrädor, genom tunnlar och över hinder. Oftast är hunden lika förtjust som publiken och förhoppningsvis hinner föraren med i de snabba vändningarna.

Sporten kom till Sverige 1984 från England. 1987 blev sporten officiell i Sverige och idag är den en av Sveriges största hundsporter. Det roliga med sporten är att den är öppen för alla hundar. Renrasig eller blandras, stor eller liten, alla friska hundar över 18 månader får delta på tävlingar. I Sverige tävlar man från och med 2017 i fem olika storleksklasser; Extra small, Small, Medium, Large och Extra Large. För att gå kurs i agility bör hunden vara minst ett år gammal och ha vuxit färdigt. Hunden bör även ha en god grundlydnad.
Ansvaret för agilitysporten i Sverige ligger under Svenska Agilityklubben (SAgiK) som är en verksamhetsklubb under Svenska Kennelklubben.

Mer information finns på Svenska Agilityklubbens hemsida www.agilityklubben.se. Anmälan till officiella (och många inofficiella) agilitytävlingar sker via www.sagiktavling.se.

Glädje och fart – Agility så klart!